Ouderen onderzoek en artikelen

Home » Onderzoek » Ouderen

Ouderen

Er zijn in Nederland zo’n 3,6 miljoen ouderen, goed voor ruim 20% van de bevolking[1]. Vergrijzing is een van de meest bepalende trends in ons maatschappelijk landschap. En we staan nog maar aan het begin. Deze trend zal de komende decennia nog sterk doorzetten[2].

Tegelijkertijd zien we bijvoorbeeld op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de gezondheidszorg nu al forse vergrijzing gerelateerde effecten. Dit stelt ons nu en zeker in de toekomst voor steeds meer dilemma’s. Er zullen maatschappelijke keuzes gemaakt moeten worden.

Hoe ga je het beste om met vraagstukken rondom ouderen? Om goed aan te sluiten bij wat ouderen willen, wat ze kunnen bieden maar ook wat ze nodig hebben is gedegen onderzoek nodig. Trendbureau Gelderland beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek naar ouderen. We maken trends en ontwikkelingen inzichtelijk waarmee u onderbouwde keuzes kunt maken.

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/leeftijd/ouderen

[2] https://www.rivm.nl/infographic-impact-van-vergrijzing

Artikelen over ouderen

https://connectingthroughcultureasweage.info/co-researcher-films/
Kennisbank

Oude Punkers

Oude Punkers Ken je Exactitudes? Zo nee, google even, het is de moeite waard. Exactitudes is een langlopend fotografieproject van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek. Zij leggen met foto’s de ‘dress codes’ van verschillende sociale groepen vast.  Ik ben een fan. Voor mij de meest relevante serie foto’s is deze. Het is een reeks foto’s getiteld “grannies” en gemaakt in

Lees verder »
Oudere op terras
Kennisbank

Indian Summer

Hoewel we dit jaar nog kunnen genieten van een prachtige nazomer, is het academisch jaar toch alweer een dikke maand oud. Die eerste weken na de vakantie kenmerken zich onder andere doordat iedereen aan elkaar vraagt hoe zijn of haar vakantie geweest is en ik, ik doe daar vrolijk aan mee. Eerst in de agenda kijken Zo sprak ik rond

Lees verder »
boterham met pindakaas
Ouderen

Blijven Vragen

Kwaliteitsindicatoren in de zorg. Dat is een thema waar wellicht niet iedereen meteen warm voor loopt. Toch is het fascinerend om de discussie aan te gaan over wat goed zorgen is en hoe je dat meetbaar maakt.

Lees verder »